cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Laboratorium en onderwijsruimte voor de faculteit biologie
 
adresKruislaan 400
postcode/plaats1098 SM
categoriebijzondere architectuur
'Science park' staat er enigszins voorbarig aangegeven op de ANWB-bewegwijzering in de omgeving. Op een wat afgelegen plek in de Watergraafsmeer moet op termijn een toonaangevend Europees centrum voor natuurwetenschappen ontstaan. Het laboratoriumgebouw van Benthem Crouwel, dat prakticumruimtes, laboratoria en werkkamers bevat voor eerstejaarsstudenten biologie en wetenschappelijk onderzoekers op het gebied van de moleculaire celbiologie, is een eerste stap.

Het laboratoriumgebouw is tussen twee bestaande universiteitsgebouwen geplaatst en op poten getild om de weg vrij te maken voor verkeer op het faculteitscomplex. De entree van het laboratorium reikt tot op straatniveau. De nieuwbouw is met de bestaande gebouwen verbonden door loopbruggen die ook naar toekomstige nieuwbouw doorgetrokken kunnen worden. Het laboratoriumgebouw bestaat uit twee verdiepingen met gebruiksruimtes en een aparte derde 'technische' verdieping, die iets loskomt van het hoofdvolume en de installatietechniek bevat die onder meer nodig is voor het afzuigen van schadelijke dampen. De verticale technische infrastructuur is weggewerkt in een holle 'technische' wand, die het gebouw over de volle lengte van onder tot boven doorsnijdt. De gang op de eerste verdieping fungeert als verkeersader en vervult ook een sociale functie. De bekleding van metalen golfplaat, het gebruik van glas en de in het oog springende brandtrappen verlenen het geheel een tot de verbeelding sprekende industriƫle uitstraling die tegemoetkomt aan de imago-wensen van de opdrachtgever. (SR)

Architect : Benthem Crouwel Architekten
bron: www.arcam.nl