cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Voormalig kantoorgebouw voor de Belastingdienst
 
adresWibautstraat
categoriebijzondere architectuur
Voormalig kantoorgebouw voor de Belastingdienst
Aan de Wibautstraat, op de plek waar tot 1939 het Weesperpoortstation stond, verrees in 1958 het Belastingkantoor van architect Friedhoff. Het stedebouwkundig plan stond aan de entree van de verbrede Wibautstraat een tweetal hoge gebouwen toe, die als poort naar de stad zouden gaan fungeren.

Aanvankelijk was de ontworpen hoogte van het gebouw meer dan toereikend voor het programma van eisen, maar bij oplevering was het gebouw alweer te klein. Friedhoff ontwierp een schijfvormig gebouw van tien verdiepingen, met publieke functies op de begane grond en de eerste verdieping. Omdat het gebouw 22 meter diep is, voorzag de architect het van een hoge hal waarin het daglicht goed kan doordringen. Friedhoff koos niet voor een glazen vliesgevel, die op dat moment met name voor grote kantoorgebouwen in zwang begon te raken. Hij was van mening dat een vliesgevel zijn betekenis verliest in een stadsbeeld, terwijl baksteen daarentegen volgens hem het belang van een gebouw zou benadrukken. De gevel bestaat uit metselwerk afgewisseld met horizontale betonbanden. Bijzonder zijn de betonnen lijsten rondom de houten kozijnen. Het interieur is opgesierd met glas-in-loodramen en non-figuratieve decoraties. In 1997 is het gebouw gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de vestiging van de educatieve opleidingen van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. De ingang van het gebouw is daarbij verplaatst van de Wibautstraat naar de achterkant. (VK)

Architect ir. G. Friedhoff
bron: www.arcam.nl