cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Atelier- en woongebouw Studio Thonik
 
adresWeesperzijde 79d
categoriebijzondere architectuur
Achterstraatjes kunnen bijzondere verrassingen bevatten. Op een plek aan een doodlopend naamloos zijstraatje van de Weesperzijde bedacht MVRDV een zeer opvallend oranje atelier- en woongebouw.

Boven in het gebouw is het woongedeelte gesitueerd. Als een langzaam stijgende trap zijn hier de woonkamer, keuken en slaapkamer achter elkaar geplaatst met het dakterras op het hoogste punt. Beneden loopt de werkruimte langzaam en trapsgewijs af tot aan het laagste punt, de tuin.
Aan de buitenkant is niet de constructie beeldbepalend, maar de opvallende kleur. Een feloranje polyurethaan coating zorgt voor een homogeen gebouw zonder details. Om het 'plastic effect' te verhogen is gekozen voor feloranje, een favoriete kleur van de gebruikers, het grafische ontwerpbureau Studio Thonik.
Sinds de oplevering van het gebouw in 2001 is er veel te doen geweest over de kleur. De buurtbewoners klagen over de onrust die de kleur met zich meebrengt. Het oranje knalt naar binnen en kleurt de woningen ook oranje, aldus de bewoners. Na veel beklag van omwonenden is besloten de kleur van het gebouw te veranderen. (BP)

Architect : MVRDV
bron : www.arcam.nl